Jere Sumell - Punavihreitä kannanottoja Totuus esiin, maksoi mitä maksoi! Kansalla on oikeus saada kuulla totuus.

Yksityiset rekrytointiyritykset tulisi valtiollistaa

Viime eduskuntavaaleissakin monet vasemmistopuolueet puhui seuraavan vaalikauden tavoitteista, että vaikeasti työllistyvien työllistymistä pitäisi jollain keinoilla kohentaa. Minulla on ratkaisu vaikeasti työllistyvien työllistymiseen: Valtiollistaminen.

Yksityiset rekrytointifirmat keräävät työnhakijareserviä ja kantaa itselleen, jotta sitten voivat valita itselleen taloudellisesti kannattavimmat asiakkaansa hoitamaan töitä, jos niitä sattuu ylipäätään tomeksiantoja rekryfirmat saamaan. Tämä käytännössä tarkoittaa sitä, että vaikka on korkeakoulutettu, mutta ei ole tarpeeksi työkokemusta kertynyt, yksityisten rekrytointifirmojen kautta on mahdotonta työllistyä.

Lisäksi ainakin Turun alueella useat eri rekrytointifirmat hakevat jopa samaankin työpaikkaan työntekijää, ja paikka ei ole edes heidän taholtaan varmistunut vielä. Lisäksi rekrytointiprosessit on raskaita ja hitaita. Itsellenikin on sattunut tilanne lyhyen aikaa sitten, kun eräs Kupittaalla päämajaansa pitävä rekrytointifirma haki asiakkaalleen tietokone-ohjelmoijaa kesäksi alkuvuodesta, ja kun odottelin haettuani tuloksia, tuli lopulta vastaus, että valitettavasti rekryfirmalla ei olekaan tarjota kyseistä paikkaa.

Valtion pitäisi tehostaa omia TE-palveluitaan, ja yksityinen rekrytointiverkosto pitäisi valtiollistaa, tai ainakin siitä pitäisi tehdä sellainen järjestelmä, että voiton tavoittelu työntekijöiden rekrytoinnilla pitäisi kriminalisoida. Tämä auttaisi heikommassa asemassa olevien rekrytoitumista yrityksiin.

Lisäksi valtion pitäisi puuttua yritystukiin, valta-osa niistä menee keinottelijoille, kun esimerkiksi suomalainen IT-ammattilainen tekee ohjelmistokehitystä 4000 euroa palkkatoivomuksenaan kuukaudessa yksityiselle yritykselle, yritys palkkaa maahanmuuttajan tekemään työn 2000 euroon, ja lunastaa maahanmuuttajan työllistämisestä valtiota hyvät tukirahat, eli käytännössä yritys pystyy keinottelemaan ja ajamaan kotimaiset korkeakoulutetut IT-osaajat ulos työmarkkinoilta. En tiedä, onko ongelmaa muilla aloilla, mutta ainakin IT-alalla tämä on suuri ongelma.

Lisäksi yksi sukupolvi, joka on jäänyt oikeastaan aina syrjityksi työllisyyspoltiikassa, on työelämään siirtyneiden 2000-luvun alussa olevat, itsekin valmistuin lukiosta 2002, ja saman tien karenssi työmarkkinatuissa päällä, koska keskiverto-humanisti –ylioppilaspapereilla en löytänyt mitään kesätöitä, olin alle 25-vuotias työtön työnhakija ja vailla ammatillista koulutusta. Silloinkin muistaakseni hallitusvastuussa oli SDP ja kokoomus. SDP on liian oikealla, ja kokoomus ajaa halpatyövoimaa ja pelkästään rikkaiden asiaa. Tämä 2000-luvun alun työelämään pyrkijöiden tilanne on jäänyt ehkä siitä syystä vähemmälle huomiolle, koska viime vuosituhannen lopussa Nokia ykkösteknologiaveturina teki monesta osakekeinottelijasta miljonäärin, ja koska Nokialla meni hyvin, yleinen mielipide Suomen valtaapitävien oikealla olevien mielipide oli, että ”Kaikilla menee hyvin”. Näin ei todellakaan ollut.

Itse en ole nykyisin edes TE-keskuksen työtön työnhakija, vaikka etsin töitä. Vietin lukion jälkeen monta raskasta, rahatonta ja yksinäistä vuotta ennen ensimmäisen opiskelupaikan saantia, ja Suomen valtio ei tullut minkään tukimuodon kanssa vastaan. Lopulta sairastuin 2007 tienoilla lievään masennukseen, joka ajoi minut työkyvyttömyyseläkkeelle ja sitä kautta takuueläkkeen tulon myötä takuueläkkeelle. Suomessa on ihmeellistä, että jos saa asumistuen ja pelkän takuueläkkeen, ei ole enää oikeutettu esimerkiksi yleiseen asumistukeen ja velkaantumiskierre on valmis helppojen pikavippien osalta, jotta on varaa käydä esimerkiksi ruokakaupassa, kuten tavalliset ihmiset käy siellä.

En enää kovinkaan aktiivisesti jaksa hakea IT-tradenomi-tutkinnollani töitä, vaan odottelen kesäkuun loppua, jolloin korkeakoulujen valintatulokset tulee. Olen toiveikas pääsystä Turun Kauppakorkeakouluun Työinformatiikan maisteritutkintoon, jonka kesto olisi enää kaksi vuotta. Tällä hetkellä vireillä on yksi valtion virka TE-keskuksen Asiantuntijana, ja sitten hain vapaalla hakemuksella yhteen turkulaiseen ohjelmistoyritykseen kesäharjoittelijaksi Java-ohjelmoijan tehtäviin. Luulisi, että valtion virkaan ainakin kielitaidon ja työelämän, työllisyyspolitiikan kehittämisen, ja TE-keskuksen toiminnan tuntemuksen lisäksi kielitaidostani ainakaan pääsy ei jää kiinni. Lisäsin hakemukseen erinomaisen englannin, hyvän ruotsin, ja venäjän ja italian alkeet, vaikka italiaa ei suomalainen valtion virkamies välttämättä tarvitse niinkäään, mutta jonkinlainen ymmärrys itänaapurimaamme rakkaasta Venäjästä, sen kulttuurista ja kielestä katsottaneen eduksi?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Kun yksityiset rekrytoinifirmat tekevät hommansa paremmin kuin työkkäri, ne siis pitäisi sosialisoida. Onhan se ikävä, kun on olemassa paremmin hommansa hoitava vaihtoehto.

Käyttäjän JereSumell kuva
Jere Sumell

Itse asiassa oma kokemukseni on päinvastainen. Olen ollut vuosikaupalla kaikkien rekrytointifirmojen listoilla, eikä mikään rekrytointi osu kohdalle. Sitä paitsi rekryfirmat tarjoaa työpaikkoja, joita heillä todellisuudessa ole edes tarjota. Sitä paitsi kaikissa rekryfirmoissa on työntekijät epätasa-arvoisessa asemassa.

Jos valtio panostaisi TE-keskuksen toiminnan kehittämiseen, ja työllistyminen on sellainen asia, jossa pitäisi kaikilla olla tasavertainen mahdollisuus hakuprosessissa, jos ei yksityiset yritykset pääsisi voittoa tavoittelemaan työnhakijoiden kustannuksella, olisi asia paljon paremmin.

Rekryfirmat kuriin, työllistämispalvelut valtiolle, kaikille töitä vaikka työleiri-muodossa, ei se sen kummempaa ole.

Yhdysvalloissa on Trumpin aikakaudella amerikkalaisten natiivien työpaikat lisääntyneet, kun Trump ajaa "Amerikka Ensin" -metodilla asioita. Siellä yritykset tajuaa sen, että jos haluaa työntekijän palkata, sille on maksettava palkka, kun taas Suomessa yrittäjät eivät mielellään palkkaa suomalaista työntekijää, kun sille on maksettava enemmän. Yritystuet pitäisi lakkauttaa, ja jos on valmis perustamaan yrityksen, olkoon valmis maksamaan työntekijälle reilua palkkaa.

Toimituksen poiminnat