Jere Sumell - Punavihreitä kannanottoja Totuus esiin, maksoi mitä maksoi! Kansalla on oikeus saada kuulla totuus.

Björn Walhroos ja EU:n maataloustuista

Tuli juttua eräänä päivänä maataloudesta kadun miesten keskusteluseurueessa, ja käännettyäni keskustelun EU:n maataloustukiin, myös pankkiiri Bjorn Walhroos tuli mainittua. Siitä olen ollut tietoinen, että miehellä on Salon suunnalla maata, mutta koko yllätti, kun kuulin sen: Nallen tila käsittää noin 50 hehtaaria juurikkaita, ja eräs keskusteluun osallistuja pienehkön vitsinkin muodossa naurahti, että mahtaakohan tilallinen itse olla koskaan edes käynyt paikan päällä, vai pyörittääkö mies tilaa pelkästään EU:n taholta saatujen tukien saamisen tähden.

Siihen en osaa sanoa, mutta Wahlroos nettoaa hyvin EU:n maataloustukirahoista, ja en tiedä, paljonko maataloustukiin liittyy keinottelua. Sen tiedän, että yritystukikeinottelijoita Suomessa piisaa, ja voi olla, että maataloustukikeinottelijoita myös.

Olen koko elämäni asunut kaupungissa, Turku vieläpä mukavan keskisuuri kaupunki, joten minulla ei ole sidoksia elämässäni maaseutuun. Kotimainen luomuviljely ja maatalous on siinä mielessä tärkeitä asioita, että saadaan kauppoihin ja torille kotimaisia tuotteita myyntiin, ja kauppoihinkin saadaan Turussakin ainakin Länsikeskuksen Citymarket panostaa lähiruokaan.

Mitä valtamedia uutisoinnista olen seurannut, niin monet tilalliset ovat pistämässä pillejä pussiin, esineiden Internetin ja digitaalisaatiokehityksen ansiosta laiteinvestoinnit tulevaan ovat huippulukemissa jollei jo, niin viimeistään muutaman vuoden sisällä. Se on kuitenkin myös tärkeää, että Koskenkorvan tulevaisuus on turvattu, kyseisen juoman tislaamo kun omistaa pellot, josta kotimainen vilja-raaka-aine puidaan tähän jaloon tuotteeseen, jonka perinteeseen jo isiemme pojat nojasivat.

Voi olla, että ensi syksystä lähtien olen Turun Kauppakorkeakoulun maisteriopiskelija, tulokset ratkeaa kesäkuun kuluessa, mutta jos pitäisi yksi talousmaailman nk. ”patruuna” valita esikuvaksi, kyllä se melkein Bjorn Walhroos on, vaikka olen aatemailmaltani punavihreä ja pidän ihmisläheisestä lähestymistavasta, enkä ainakaan toistaiseksi ymmärrä pankkimaailmaa kovinkaan syvällisesti. Olen kuitenkin koko ikäni lepuuttanut tiliäni Nallen pankissa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Maataloustukien saaminen ei vielä takaa nettoamista. Onko tietoja tuon Wahlroosin maatilan liikevaihdosta ja mahdollisesta voitosta?

Käyttäjän JereSumell kuva
Jere Sumell

No joo, totta, ei takaa nettoamista vielä tuet. Ei ole tällä hetkellä tarkempia tunnuslukuja tuosta nallen tilasta. Mitä olen miehen elämään tutustunut lukemalla elämäkertateoksen, ja seurannut aktiivisesti Björnin talouspoliittisia kannanottoja ja puheita mediassa, tuskkin hän tilaa tappiolla pyörittää.

On tuo liikekvaihto ja tilikauden voitto varmaan ihan selvitettävissä, en tiedä pitäisikö ottaa työn alle? Jos oikein lähtee kaivelemaan, helpostikin varmaan saa selville, mutta kyllä liikevaihdon uskon olevan jonkinmoinen sentään, kun noin ison tilan hoito vaatii rekrytoitua työvoimaakin vähän. Olettaen, että Wahlroos ei pidä alipalkattua orjatyövoimaa tilallaan, niinkuin varmaan ei sitä kunnian miehenä teekkään.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

Ihan tiedoksi, että vuonna 2018 nalle ei saanut sentiäkään maataloustukea.

Käyttäjän JereSumell kuva
Jere Sumell

Joo, tarkistin asian vasta kirjoituksen julkaisun jälkeen, minulla oli vanhentunutta tietoa asiasta, ja mutu-tuntuma. Yleensä pyrin tarkistamaan faktat etukäteen. Pahoitteluni tästä, että tällä kertaa näin pääsi lipsahtamaan.

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

No molekyylibiologin mukaan viina sotkee ihmisen soluja ja sillai ihminen viinankin avulla hankkii itelle vaivoja. Kirja Elizabeth Blackburn---Epel:Pitkän ja Hyvän Elämän Biologia , 2017, kirja kirjastoissa, ihminen ite hankkii sairudet ja aikaisemmat sukupolvet ovat niitä olleet hankkimassa ja sillâi niitä perinnöllisesti kuljetetaan sitten. Luomu oisi hyvä suunta.

Käyttäjän JereSumell kuva
Jere Sumell

Kyllä luomussa on tulevaisuutta. Jos joku puhuu, että kiertotaloudessa on tulevaisuutta, mihin itsekin perehdyin vähän ollessani mukana kesällä 2014 yhdessä kiertotalouden opiskelijatutkimusryhmässä ottaen osaa tutkimusprojektiin, niin kyllä luomukin ehdottomasti on.

Jos Suomessa on vastaava tulevaisuus maatalouden osalta, mitä esimerkiksi Yhdysvalloissa, jossa on jo paikoin menty siihen, että suuret bioteknologiayritykset on ottanut haltuun oikeuksia ja optioita tilojen geenimuunneltuihin organismeihin, ja sitten jalostuksen kautta saadaan jotain syötäväksi väitettyä ihmisille, niin tilanne on huono. Amerikka on varmaan ihn kiva matkailukohde, mutta hienoa, että Suomessa ei sentään vapaan markkinatalouden kannattajat ole onneksi yhtä pitkälle edenneet isminsä eteenpäin viemisessä, mitä jenkeissä.

Joskus tuli televsiosta dokumentti maanviljelyn ja maatalouden tulevaisuudesta Yhdysvaltalaisesta näkövinkkelistä katsottuna, niin kyllä se tulevaisuus aika hurjalta vaikuttaa näin maallikon korvin.

Js olisin syntynyt tilallisen perheen pojaksi, niin varmaan olisin hankkinut maatalousyrittäjän, tai jonkni agrologin-koulutuksen, ja voisin kuvitella, että vooisin jatkaa sukuni tilaa sukupolven vaihdoksen jälkeen. Olen tosiaan kuitenkin kaupunnkilainen juuriltani, ja olen kiitollinen siitä, että en syntynyt mihinkään pieneen kaupunkiin, tai laita-alueille, koska Turussa oli hyvä lapsuus-ja -nuoruus-teinivuodet ja nyt nautin elostani täällä nuorena aikuisena city-sinkkuna, kun täällä kuitenkin on aina ollut paljon virikkeitä, harrastusmahdollisuuksia ja tekemistä ja muita aktiviteetteja tarjolla enemmänkin, mitä varallisuus antaa myöden tai aika sitten on tullut vastaan.

No, itselläni ei ole agrologin tutkintoa, enkä varmaan koskaan sellaista hankikkaan, yritän pysytellä nyt tässä talousteemassa, mitä tulee opintoihin, mutta pienenkin kotimaisen luomutilan voi saada taloudellisesti kannattavksikin.

Ala-asteella tutustuin luomuviljelijän poikaan, jonka isällä on Turussa Paattisilla pieni luomutila, ja kuitenkin perhe ja jälkeläiset on hyvin toimeen tulevia ja mukavia ihmisinä.

Toimituksen poiminnat