Jere Sumell - Punavihreitä kannanottoja Totuus esiin, maksoi mitä maksoi! Kansalla on oikeus saada kuulla totuus.

Suomi on turvallinen maa yrittää

Omasta mielestäni yrittäjyydessä sinänsä ole mitään sikatalouden piirteitä, vaikka haluan vastustaa monikansallisia jättikorporaatioita cyber-punk-henkeen liittyen, enkä pidä rahankiilto silmissä pyrkyrimäisestä myyntimies-mentaliteetista.

Pidän pienistä yrityksistä, ja jos pystyy elättämään itsensä esimerkiksi taiteilijana yksityisenä elinkeinoharjoittajana, tai vaikkapa kielen kääntäjänä ja vielä elättämään perheensä sitä kautta, jos se on ainut työllistymismahdollisuus, on hienoa, että Suomi on kuitenkin turvallinen maa yrittää ja jos elanto tulee yrittäjyyden kautta, mikäs siinä, jokaisella kansalaisella kun on annettu mahdollisuus perustaa yritys, mikäli ei ole liiketoiminta-kiellossa.

Itsekin toimisin yksityisenä elinkeinoharjoittajana noin puolitoista vuotta lähinnä pohjaten tietojenkäsittelyn tradenomitutkintoni opinnäytetyön tekniikkaan pohjautuen myyden responsiivisia verkkosuunnitteluratkaisuja turkulaisille yrityksille saamatta mitään yritystukia edes starttirahaa, tein havaintoja pienyrittäjyyden hyvistä ja huonoista puolista.

Hyvää tähän astisen jo päättyneen toiminimi-yrittäjyyteni elämänmuodossa oli se, että koska en ollut liiketoimintakiellossa, kuka tahansa luonnollinen henkilö voi perustaa yrityksen pienellä rekisteröintimaksulla. Tein opinnäytetyöni Turussa toimivaan pieneen tilitoimistoon, jotka lupautuivat tilintarkastajikseni edullisesti, jos päädyn yrittäjäksi jonain päivänä. Päädyin.

Havaitsin sen, että liikemaailmassa saa kaiken rahalla, ja sama mitä tekee tai mikä on liike-idea, kannattaa hankkia toiminnan alkuvaiheessa hyvä puolustusasianajaja, jonka kanssa tekee mahdolliset tarvittavat sopimukset yhteistyössä. Jo aiemmin olin ottanut ylä-aste-aikaiseen kaveriini, joka on lakikontaktiini yhteyttä erään mobiilisovelluksen ideani tiimoilta, ja hän kertoi minulle, että hän on itse jäävi hoitamaan asioitani, mutta hänellä on lakiopinto-ajoilta kavereita, jotka pystyvät tekemään vähän halvemmalla. Liikemaailman kaikki rahalla ostettavissa oleva periaate on jotain, mistä en pidä. Hyvästä puolustusasianajajan hankinnasta ennen toiminnan aloittamista pidän.

Lisäksi kun olin heti toiminnan alusta lähtien liittyneenä ennakkoperintärekisteriin, stressitasoni nousi aina, kun perintärekisterin tarkistuspäivä läheni, vaikka minulla ei siellä itselleni haitallisia merkintöjä ollut, eikä kertynyt toiminimellä toimimisen aikoina. Lisäksi yritys sitoi minua 24 tuntia vuorokaudessa, eikä ainoastaan siksi, että yritykseni puhelin oli auki ympäri vuorokauden. Ympärivuorokautinen sitoutuminen yritykseen oli jotain, josta en pitänyt. Ehkä yrittäjyys ei ole minulle sittenkään sopiva työllistymisen muoto?

Mitä tulee ehkä liikemaailman lieve-ilmiöihin ja yhteiskunnankin lieve-ilmiönä rikollisuuteen, itse en törmännyt 1,5 vuoden aikana mihinkään sen ihmeempään järjestäytyneeseen toimintaan, esimerkiksi koronkiskontaan, vaikka olen lukenut Helsingin Sanomista artikkelin, jossa kerrottiin Viron mafian toimista 90-luvulla. Minua ei kukaan kiristänyt rahan toivossa, vaikka käyntiosoitteeni on yhä Yritystietojärjestelmässä sama, kuin vuokra-asuntoni asuinosoitteeni. Harkitsin yritystoiminnan alkuvaiheessa postilokeron hankkimista, jotta toiminimeni ja henkilökohtaiset postini erottuisi jotenkin, vaikka toiminimi on käytännössä sama kuin luonnollinen henkilö, mitä tulee yrityksen varoihin ja velkoihin. Päädyin liittämään Yritystietojärjestelmään koti-posti-osoitteeni toiminnan läpinäkyvyyden lisäämiseksi, ja mahdollisesti luottamuksellisen toiminnan takeen tunnun merkiksi, postiosoite kuitenkin on julkinen tieto, ja sen saa muualtakin selville. Jos joku haluaa riistää henkeni, tai jos minulla olisi vihamiehiä, jotka haluavat tulla kertomaan minulle asiansa ovieni läpi vaikka vetämään minua turpaan, varmasti löytävät osoitteeni muualtakin, kuin Yritystietojärjestelmästä.

Yrityksen puhelinnumeron kuitenkin määritin heti teleoperaattorilta numeron saatuani salaiseksi, koska sillä välttyy kaikki turhat Fonectat, ynnä muut turhat luettelomediat, joista kukaan tuskin etsisi yritystäni.

Jos aikoo löytää asiakkaita, pitää olla jossain esillä oman tuotteen kanssa, jotta asiakkaat löytää sen ja mahdollisesti parhaassa tapauksessa asiakaskontaktin hyvin hoidettua, mikä tärkeintä: Palaavat takaisinkin. Itse kokeilin ostettua näkyvyyttä sosiaalisessa mediassa, ja tavoitin muutamalla eurolla pari tuhatta pienyrittäjää, joille suuntasin palveluani.

Mainitsin jo talousmaailmaan liittyvän lieveilmiönä kuvailemani rikollisuuden, joka ei ulotu pelkkään talousmaailmaan, vaan myös ihan tavalliseen kansaan.  Itse en tosiaan siihen ihmeemmin törmännyt, mutta vaikka oma yritystoiminta ajautuisikin jollekin oikeusasteelle käsittelyyn, ja käytännössä, vaikka ei olisi yrittäjä, Suomen oikeuslaitos toimii siten, että sama mitä Suomessa tekee lainvastaista,maksimirangaistus on 12 vuotta, vai mitä elinkautinen on, ja ensikertalaisen tuomio alenee puoleen, ja hyvän puolustusasianajon ja käytöksen, ja motivaationa palata normaaliksi yhteiskunnan jäseneksi sen toimivaksi jäseneksi, tuomio alenee vielä entisestään. En malta olla mainitsematta pankkisotkuista itsekin Euroopan Ihmisoikeustuomio-istuimeen asiansa vienyttä Lakitieteen tohtori Uotia, jolla lopulta häkki heilahti pariksi vuodeksi ainoastaan, ja nykyisellään hän tekee hyvää tiliä puolustusasian-ajajana väitöskirjan valmistuttua vankila-aikanaan ja tällä hetkellä hän taitaa olla puolustusasianajajana Venäläisten kiinteistökauppoihin Turun Saaristossa, kuten luin Turun Sanomista, kun Poliisit teki jättiratsian.

Jos saan omaa jälkikasvua joskus, en kuitenkaan halua painottaa tai kasvattaa heitä elämäntapa- tai ammattirikollisen poluille, kuten en itsekään ole,  mutta en tiedä, pystynkö itsekään elämään loppuelämääni ilman kiven kääntämistä pikavippivelkojeni perintälaskujen takia, joita minulla ei ole varaa maksaa takaisin: En tiedä, voiko Suomessa nykyisin enää joutua esimerkiksi suorittamaan Yhdyskuntapalvelua maksamattomista veloista. No, jos minulle tulee kirje kotiin asiasta, vähintään haen käräjäoikeuden päätöksen vedoten siihen, että Suomen yhteiskunta on järjestetty niin, että en pääse velkajärjestelyyn, vaikka olen kolme kertaa hakenut.

Tsemppiä kaikille humaaneille pienyrittäjille, ja voikaa hyvin, itse en voinut toiminimeni aikoihin lisääntyvän stressin johdosta, joka aiheutui yrityksestäni. Varmaan löytyy niitäkin, joille yksityisen elinkeinoharjoittajan toiminta sopii psyykkisesti.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat