Jere Sumell - Punavihreitä kannanottoja Totuus esiin, maksoi mitä maksoi! Kansalla on oikeus saada kuulla totuus.

Trumpin kiukuttelema Meksikon rajamuuri ja Amerikan ja EU-Suomen politiikasta

Tänään luin aamulla Turun Sanomien printtijulkaisusta artikkelin (20.2.2019), kuinka useat osa-valtiot ovat haastaneet Amerikan istuvan presidentin, diilimies Donald Trumpin oikeuteen syyttäen tätä amerikkalaisten tavallisten verorahojen varastamisesta. Kiista on syntynyt Trumpin ajamasta muurihankkeesta Meksikon ja Yhdysvaltojen rajalle.

Yleisen hätätilanteen julkistus Amerikassa ei ole millään muotoa jokapäiväistä, vaikka niitä on toistakymmentä voimassa yhä kyseisessä valtiossa. Gerorge Bush julisti hätätilan syyskuun WTC-iskujen takia, ja Barack Obama julisti omalla aikakaudellaan hätätilan sikainfluenssa-epidempian pelossa.

Amerikan presidentti voi julistaa maahan hätätilan, jonka seurauksesta pystyy ohittamaan omien intressien ajamasiden edun nimissä poliittisen päätöksenteon. Trupmin ajama muuri on sen lisäksi, että epäinhimillinen ratkaisu, myös järjettömän kallis hanke. Mielenkiinnolla seuraan, mihin kiista johtaa.

Trump on siinä mielessä poikkeuksellinen presidentti mielestäni, että hänellä ei ollut merkittävää poliittista kokemusta, kun hänet valittiin presidentiksi, ja hän on luultavasti ainut maan ykkösmies maailman historiassa, joka johtaa maailmaa (Amerikkaa) 160 merkin turvin Twitter -välineenään. Lisäksi hän on ainut presidentti, joka ei käytä nimimerkkinään omaa nimeä Twitterissä, vaan nimimerkkiä ”realDonaldTrump”, koska hänestä oli jo ennen valintaa perustettu valeprofiili kyseiseen pikaviesti-palveluun.

Viimeksi, kun kävin viime sunnuntaina kantapubissani ”Hummpubissa” Humalistonkadulla, avustava kuppilan työntekijän kanssa juttelimme Trumpista, kun tuli juttua, hän totesi, että ehkä joissain asioissa Trump on onnistunut tähän astisissa tavoitteissaan, kun hän pyrkii nimenomaan Aerikkalaisten edun mukaisesti esimerkiksi luomaan maahan työpaikkoja.

Demokraatit ratkaisisivat Meksikon raja-ongelmat humaanimmalla tavalla, esimerkiksi lisäämällä turvallisuusmenoja, ja lisäämällä rajahenkilökuntaa, ja kongressi antoi muistaakseni neljänneksen siitä summasta Trumpin rajan käyttöön, mitä mies pyysi, jotta hallintoa ei suljettaisi uudelleen.

Ymmärrän, että Amerikan Presidentillä ehkä kuuluukin olla joitain etuoikeuksia, kyseinen instituutio lienee maailman seuratuin poliittinen toimija. Suomalaisnäkökulmasta olen kuullut puhuttavan, että maailmassa voi tavoitella mitä tahansa, ja se voi jopa toteutua, kunhan ei halua Amerikan Presidentiksi. Siinähän on vaatimuksena, että pitää olla syntyperäinen Yhdysvaltalainen. Suomessa lienee sama, eli maahanmuuttaja presidenttikin voi jossain vaiheessa olla täälläkin ihan todellisuutta, sillä toisen polven maahanmuuttajalla periaatteessa on juridiset valmiudet hakeutua hoitamaan presidentin tehtäviä. Suomessahan on ollut jo naispresidentti, mitä Yhdysvalloissa ei ole ollut, ja Clinton on ollut lähimpänä naisena tavoittelemassa kyseistä pestiä. Toisaalta Amerikassakin on nähty jo yksi tumma presidentti, Barack Obama, kun taas Suomessa ei ole vielä ollut tummaihoista presidenttiä. Toisaalta Yhdysvalloissa on pidemmät juuret monikulttuurisuuden suhteen, mitä Suomessa. Ensimmäisiä tummaihoisia alkoi Suomessakin näkyä enemmän vasta käsittääkseni 1990-luvulla.

Jos esimerkiksi muuttaisin Kaliforniaan IT-ammattilaisena Silicon Valleyhyn päivätöihin, perustaisin perheen Amerikassa, lapseni olisi jo syntyperäisiä Amerikkalaisia, ja heillä olisi oikeus pyrkiä jonain päivänä Amerikan Presidentiksi. Toisaalta Suomeen jäämällä voisin jonain päivänä mahdollisesti itse olla ehdolla Suomen ykkösmiehen päänahasta kilpaillessa. Opinnot kuitenkin suoritan Suomessa loppuun, ja mihin minä kotikaupungistani Turusta muuttaisin? Viime valtuustovaaleissa 10 ääntä on ihan kiva alku, mutta oppisin vaaleissa sen, kuinka kovaa työtä vaalikampanjointi voikaan olla, jos mielii iskeytyä laajan joukon tietoisuuteen, kun en ole mikään televisiosta tuttu -mediapersoona ainakaan toistaiseksi. Enkä tiedä, haluaisinkokaan olla. Paikalliseen kunnallisvaltuustoon vielä pyrin jatkossakin todennäköisesti, jos minut otetaan ehdolle, jossain vaiheessa mahdollisesti myös kansanedustajaksi, kunhan ensin saan vähintään maisteri-opintoni valmiiksi ja sittenhän positiivista julkisuutta keräämällä suosio kasvaa, ja voin edetä Suomen hierarkiassa polittiisella toiminnalla ja kentällä eteenpäin, jos sitten enää kiinnostaa.

Yhdysvallat on kallis matkailukohde, ja sinne asumaan muuttaminen tyhjätaskuna ei ole mahdollista. Minun on vaikea työllistyä IT-työpaikkoihin täällä Suomessa, joten seuraava tavoitteeni on suorittaa rästiin jääneet kasvatustieteen maisterin opinnot päätökseen. Talouden MBA-tutkinnostahan minulta puuttuisi tai hakukelpoisuudesta kyseiseen tutkintoon ”enää” noin 1,5 vuotta työkokemusta, mutta minkäs teet, kun Suomen työllistymispolitiikassa jokin mättää.

Jos pidän Amerikan ongelmana sitä, että Amerikka pitää itseään maailman ainoana valtiona, ja itseään koko maailman johtajana, joka pitää ehkä joillain talousmittareilla paikkansakin, niin Suomen ongelma on olla liikaa Euroopan Unionin talutushihnassa. Ruotsinkin talouskasvu on edennyt Suomea nopeammin, jos siitä on kiinnostunut, eikä Ruotsia ole kahlitsemassa Brysellissä tehdyt päätökset, Suomen täytyy kulkea muiden EU-valtioiden vanavedessä, mitä talouden hoitoon tulee.

Suomessa olen minä syntynyt, ja tänne mun ehkä täytyy jäädä, mutta täällä on kuitenkin monikin asia ihan hyvin, mutta paljon olisi paranneltavaa monessa asiassa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän PerttiAaltonen kuva
Pertti Aaltonen

"Trumpin ajama muuri on sen lisäksi, että epäinhimillinen ratkaisu, myös järjettömän kallis hanke".

Onko blogistilla tieto tai arvio siitä mitä puuttuva osuus muurista maksaisi? Osahan on rakennettu jo edellisten presidenttien aikana. Eri asia on tietysti, että kannattaako muuria rakentaa enää lisää.

Käyttäjän JereSumell kuva
Jere Sumell

No tässä yksi artikkeli siitä, että noin 6 miljardia dollaria Trump haluaisi muuriin.

https://www.theguardian.com/us-news/2019/jan/15/tr...

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

"epäinhimillinen ratkaisu," Miksi on epäinhimillinen?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"No tässä yksi artikkeli siitä, että noin 6 miljardia dollaria Trump haluaisi muuriin."

Pikkurahaa jenkeille, tuon verran suomalaiset poliitikot hukkasi Kreikkatukeen. Tuskin 4 mrd riittää kun lasketaan Suomen kustannukset vuoden 2015 maahanmuuttotulvasta ja lisää rahaa uppoaa.

Käyttäjän JereSumell kuva
Jere Sumell

Epäinhimillsellä tarkoitan epähumaania, lähinnä jo siksi, että se syrjii maahanmuuttajia.

Toimituksen poiminnat