Jere Sumell - Punavihreitä kannanottoja Totuus esiin, maksoi mitä maksoi! Kansalla on oikeus saada kuulla totuus.

Tiedustelulainsäädännön valmistelu vaatiikin lisäaikaa

Tänään YLE uutisoi, kuinka ensimmäiseen käsittelyyn tänään pitänyt tuleva tiedustelulakiesitys vedetään pois jatkoselvittelyä varten. Itse olen sitä mieltä, että tiedustelulakia alettiin valmistella liian kiireellä, ja edellisessä esityksessä oli tavallisten kansalaisten tietosuoja uhattuna.

Jos laki menisi läpi sellaisenaan, kun sitä ehdotettiin, poliisilla olisi lupa tutkia lain nojalla periaatteessa kenen tahansa sähköpostiviestejä. Etenkin jos on poliisin vanha tuttu sen jäljiltä, että ollut kerran esimerkiksi juoppoputkassa, mikäli poliiseilla on sähköposti-osoite tiedossa, se antasi yhden hyvän tekosyyn lähteä tutkimaan sähköpostiviestejä sen nojalta, että putkassa juopottelun takia olleella henkilöllä ehkä jotain tekemistä rikollisuuden parissa, vaikka näin ei olisikaan.

Vaikka tavallisella kansalaisella ei olekaan tavallisesti mitään hämärää sähköposti-viesteissä, yksityisyyden suojan menettämienn viestien osalta on kiusallista.

Laki ei tule varmaan valmiinakaan kattamaan rikollisten suosimia kertakäyttöisiä sähköposti-palveluita, joita nämä voivat hyödyntää, esim TOR-verkossa lähettääkseen esimerkiksi anonyymejä sähköpostiviestejä  jonkin jullkisen henkilön uhkailu motiivina, tai välineenä hoitaa hämäriä liiketoimintasuhteita, mikäli ei mielipiteet ei ole samassa linjassa omien mielipiteiden kanssa.

Kansalainen kuitenkin voi varautua tähän, että jättää antamatta sähköposti-osoitteensa poliisille, eikä julkaise sitä missään sivustolla netissä. Netissähän sitä ei kannata julkaista senkään takia, koska roskaposti-botit keräävät automaattisesti sähköposti-osotteita verkkosivuilta, ja näin roskapostittajat saavat massapostitettua kaikenlaista roskaa osotteisiin. Lisäksi sähköpostiosoite-listat on pimeässä Internetissä kauppatavaraa.

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat