Jere Sumell - Punavihreitä kannanottoja Totuus esiin, maksoi mitä maksoi! Kansalla on oikeus saada kuulla totuus.

Aktiivimalli ei toimi: Työllisyys ei kohentunut ja pahoinvointi lisääntyi

Taloussanomat taannoin uutisoi työttömien aktiivimallista saaduista tutkimustuloksista, jonka mukaan työllisyys ei juuri parantunut, mutta hyvinvointi parani. Millä mittarilla, jos saan luvan kysyä? Kaikki työttömänä tällä hetkellä olevat ne ihmiset, ja laitapuolen kulkija-lähteeni, joiden kanssa olen keskustellut aktiivimallin vaikutuksesta heidän arkeensa, en ole kuullut heidän suustaan yhtään ainoaa kommenttia, että joko aktiivimalli olisi toiminut, tai todellakin hyvinvointi olisi parantunut: Viesti työttömien syvistä riveistä on ollut minulle se, että aktiivimalli on heikentänyt toimeentuloa, eikä työmahdollisuudet ole parantuneet.

Uutisessa aktiivimallin seurauksista ja tuloksista puolet siis totta: Työllisyys ei parantunut, mutta tutkimuksen tekijät mahdollisesti olivat keskustan ja kokoomuksen omaa väkeä, jotka varta vasten ajoivat aktiivimallin työttömien kiusaamiseksi.

Yleensä gallupeissa ja tutkimuksissa riippuen tahosta, ketä sen tilaa ja keneltä, niissä on taipumus olla se ongelma, että tulokset saadaan näyttämään gallupin tai tutkimuksen rahoittajan näkökulmasta halutun laisiksi, kunhan unohdetaan tiedemaailmasta tuttu objektiivisuus tutkimuskohteeseen. Galluppeja ja tutkimuksia laativia yksityisiä yrityksiä varmaan löytyy joka puolueen intressien mukaan, joten viimeistään seuraavan hallituksen olisi syytä kumota nyky-hallituksen laatima aktiivimalli-vitsaus.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat